In cadrul PNRR sunt mentionate modificari ale sistemului de impozitare a microintreprinderilor astfel:

In Partea II. Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, la punctul 17 Asistență tehnică pentru revizuirea cadrului fiscal, se enunta cu titlu de exemplu „reducerea treptată a beneficiarilor sistemului special de impozitare pentru microîntreprinderi. La acest moment si pe baza datelor existente intern, se estimează o diminuare graduală a numărului de contribuabili care beneficiază de acest regim fiscal, după cum urmeaza: scădere de 15% în primul an, scădere de 33% în anul 2, scăderea cu 33% în anul 3;”

Raportat la situatia financiara a celor 490.000 de microintreprinderilor din Romania, care au inregistrat venituri la nivelul anului 2019, realizata de catre Ziarul Financiar, acestea au o cifra de afaceri de 203,6 mld. lei.

Aplicandu-se 1% la veniturile obtinute de microintreprinderi, rezulta ca statul a incasat in medie 2,03 mld. lei, reprezentand 414 mil. euro la un curs de schimb de 4,9 lei.

In conditiile trecerii la impozitul pe profit de 16% conform celor mentionate in PNRR, raportat  la profitul net de aprox.  43 mld. lei, inregistrat de microintreprinderi in 2019, rezulta ca valoarea impozitului platit de acestea ar fi de 6,88 mld. lei.

In aceste conditii rezulta ca la dispozitia antreprenorilor nu ar mai ramane 4,84 mld. lei, aprox. 1 mld. euro, ceea ce se transpune in lipsa de lichiditati, creditare scazuta, investitii reduse, pierderea competitivitatii, disparitia unor microintreprinderi.

Totodata, impozitul pe profit este o chestiune incerta deoarece in conditiile actuale ale cresterilor de preturi la energie, materie prima, materiale de constructii, tot mai multe societati pot inregistra pierderi. In schimb impozitarea veniturilor microintreprinderilor este certa, usor cuantificabila si mai putin birocratica pentru acestea.